U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

Sensomotorische integratiestoornis

 

 

Wat is sensomotorische integratie?

Wanneer we met onze zintuigen iets zien, voelen, ruiken, proeven of horen, noemen we dat waarnemen. Vaak is zo’n waarneming aanleiding voor ons om iets te doen of juist niet te doen.

De samenwerking tussen waarnemen en de activiteit die daarvan het gevolg is, wordt sensorische of sensomotorische integratie genoemd.

 

Bij problemen met de sensomotorische integratie is het signaal van het tast- en evenwichtsgevoel te sterk of te zwak. Hierdoor reageren we alsof we in gevaar verkeren, terwijl dat niet zo is, of we geven deze zintuigprikkels te weinig aandacht, terwijl dat wel zou moeten. We richten onze aandacht op een verkeerde manier en merken onze eigen bewegingen onvoldoende op. Hierdoor gebruiken we de informatie uit onze spieren en gewrichten te weinig en ontstaan problemen met de concentratie en het leren van dingen.

 

Wat kunnen de kenmerken zijn bij een sensomotorische integratiestoornis?

- Te gevoelig tastgevoel waardoor de zintuigprikkels heel snel reageren. Hierdoor kan een kind  het o.a. vervelend vinden om aangeraakt/geknuffeld te worden.

 

- Te ongevoelig tastgevoel waardoor de zintuigprikkels nauwelijks doorgestuurd worden. Hierdoor kan een kind zijn lichaam minder goed besturen waardoor het vaak onhandig is.

 

- Het evenwichtsgevoel waarschuwd te weinig voor gevaar. Deze kinderen zijn vaak opvallend veel in beweging en kunnen nooit stil zitten. Zij zien bijvoorbeeld ook geen gevaar tijdens het klimmen.

 

- Het evenwichtsgevoel waarschuwd te snel voor gevaar. Hierdoor kan een kind angstig over komen en is het minder bewegelijk omdat beweging als niet prettig wordt ervaren.

 

Sensorische integratiestoornis en motoriek

Sensomotorische integratiestoornis zijn problemen tussen het waarnemen met de zintuigen en de beweging of actie die daarop volgt. De problemen hebben zowel betrekking op de grove als de fijne motoriek.

 

Meer informatie

Meer informatie over sensomotorische integratie kunt u vinden u op de website van het N.S.S.I., de Nederlandse Stichting voor Sensorische Informatieverwerking.