U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

DCD/Ontwikkelingsdyspraxie

 

 

Wat is DCD/Ontwikkelingsdyspraxie?

 DCD staat voor “Developmental Coordination Disorder”, oftewel stoornis in de ontwikkeling van de coördinatie van lichaamshouding en beweging.

 

Dyspraxie is een stoornis bij het correct verwerken van informatie. Ontwikkelingsdyspraxie leidt tot moeilijkheden in de ontwikkeling van de motoriek en motorische vaardigheden. Bijvoorbeeld bij het uitvoeren van een taak waarvoor oefening nodig is of bij acties die niet in de hersens zijn geprogrammeerd.

 

 

Wat zijn de kenmerken?

- Houterig bewegen en moeite met evenwicht bewaren.

- Moeite met fijn motorische activiteiten zoals schrijven of knippen.

- Moeite met spreken; slecht verstaanbaar en langzame spraak.

- Kinderen met DCD bereiken de zogenoemde ontwikkelingmijlpalen later dan gemiddeld. Ontwikkelingsmijlpalen zijn oa: Lopen, kruipen en zitten.

 

 

DCD en motoriek

 DCD is een verzamelnaam voor een aantal kenmerken van (licht) gestoorde motorische functies. Dit heeft zowel betrekking op de grove als de fijne motoriek. Deze problemen kunnen apart voorkomen, maar veel vaker treden ze in combinatie op.

 

 

Meer informatie

 Meer informatie over DCD kunt u vinden u op de website van de vereniging Balans. Dit is de Landelijke vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder DCD.