U gebruikt een verouderde browser. Wij raden u aan een upgrade van uw browser uit te voeren naar de meest recente versie.

ADHD / ADD

 

 

Wat is ADHD?

ADHD staat voor “Attention Deficit Hyperactivity Disorder”, oftewel aandachtstekort stoornis met hyperactiviteit.

 

Het aandachtstekort slaat niet op onvoldoende aandacht krijgen maar op onvoldoende aandacht (kunnen) schenken aan de omgeving. Daardoor is het lastig om de aandacht bij één ding tegelijk te houden.

 

ADHD wordt meestal in verband gebracht met drukke, impulsieve kinderen.

 

Wat is ADD?

ADD is een vorm van ADHD waarbij de hyperactiviteit ontbreekt. Kinderen met ADD zijn vaak erg stil, teruggetrokken en passief.

 

Wat zijn de kenmerken?

- Aandachtsproblemen en concentratieproblemen, zoals vergeetachtigheid en snel afgeleid raken.

- Impulsiviteit, zoals meteen dingen doen en niet nadenken en voor je beurt spreken (vaak omdat iemand bang is te vergeten wat hij wil zeggen).

- Hyperactiviteit; Altijd het gevoel van onrust in het lijf en niet stil kunnen zitten, steeds friemelen met de handen, en moeilijk to rust kunnen komen.

 

ADHD en motoriek

30% van de kinderen met ADHD heeft ook last van motorische onhandigheid. Dit heeft vooral betrekking op de fijne motoriek.

 

Meer informatie

Meer informatie kunt u vinden op de website van het Steunpunt ADHD, wat valt onder de vereniging ‘Balans’. Dit is de Landelijke Vereniging voor ouders van kinderen met ontwikkelingsstoornissen bij leren en/of gedrag, waaronder ADHD.